Från Frankrike till Sverige

Från Normandie i Frankrike till Norsjö i Västerbotten - läs Léas upplevelse av vårt vackra Gold of Lapland! 

Hej!  

Léa heter jag. Jag är en 21-årig turism- och språkstudent från Frankrike och här är min story från Gold of Lapland. 

Ända sedan jag besökte Sverige för första gången 2015, har jag velat bo här och när jag under våren 2021 fick möjlighet att genomföra min praktik på Gold of Lapland kom jag ett steg närmare att fånga min dröm. Hur jag hamnade i Gold of Lapland av alla platser i Sverige är lite av en slump. Ärligt talat kände jag knappt till området, men jag tänkte: “varför inte?” och jag är glad att jag gjorde det.  

 

Naturens attraktion och autenticitet 

 

Vad som lockade mig till Sverige från början, var vilken betydande roll naturen spelar i allt här. Den finns överallt, så nära och så vacker. Från sjöar, skog, berg och hav har Gold of Lapland mycket natur att erbjuda och det är helt klart vad jag tycker bäst om i området.  

 Till skillnad från där jag bor i Frankrike, är det oftast lugnt här. Även under dagen kan man uppleva total stillhet, vilket kändes något underligt för mig till en början. Men, den här tystnaden och närheten till naturen ger en känsla av frihet som är svår att få någon annanstans i världen.  Sättet att leva är också något helt annorlunda, här är folk lika lugna och trevliga som deras omgivning, livet är mycket mindre stressigt och allt känns på något vis mer äkta då omvärldens och de större städernas inflytande på kultur och tradition inte är lika påtaglig. 

Det, enligt mig, är vad som gör Gold of Lapland så unikt och underbart. 

 

 

Léas favoritstunder i Gold of Lapland 

Tack vare de underbara personerna jag träffade här har jag upptäckt och upplevt många spännande saker. Här är en del av mina favoriter, tveka inte att testa dem när du reser hit!   

Solia -  

Solia fungerar vintertid som bygdens slalombacke. Det ligger just utanför Norsjö tätort och hit kan man åka året runt. Här uppe finns en av de vackraste utsikter jag har sett.    

 

Mårdseleforsen -  

Mårdseleforsen är ett fantastiskt naturreservat vid Nationalälven Vindelälven med jättefin natur och fritt flytande forsar. Här kan du också äta på den goda White Guide-restaurangen Wild River.  

Brödbakning i en bagarstuga -  

Att baka mjukakor i bagarstuga är ett bra sätt att få en känsla av områdets kultur och historia, dessutom är det en rolig upplevelse!  

Bagarstugor finns lite här och där i Gold of Lapland och oftast sköts de av ideella föreningar. Den jag har varit på ligger på hembygdsområdet i Norsjö tätort och går att boka i fall du har lust att prova!  

Turridning i Svansele - 

I Svansele kan du träffa Flo, Rianne och deras hästar för en ridtur ute i naturen. Jag hade nästan aldrig ridit förut men Flo var jätteduktig att förklara och göra mig bekväm så det var en jätterolig erfarenhet!

Tusen tack Gold of Lapland för denna tid, på återseende! 

Léa Tessier